Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Välkommen till Ulricehamns IFK!

Anslagstavlan, den viktigaste informationen just nu:
 • Avboka plantid ifall ni inte utnyttjar den! Ring Lotta på fritid: 0321-59 52 30
 • Öppettider kansliet: Måndagar & onsdagar 8.00-14.00
 • Föreningsutvecklare: Fredrik Wigestål, fredrik.wigestal@uifk.se | 0761-722 770 
 • Swishbetalningar
  • Kiosk: 123 074 65 37  
  • Inträde: 123 087 05 01
  • Cupanmälningar: 123 166 67 00
  • Lotterier/Halva potten: 123 040 56 54
  • Medlems/deltagaravgifter: 123 619 88 32
  • Kläder, hyror fotbollshallen, övrig fsg: 123 634 00 46
 • Bankgiro: 5815-0939 - Ange ärende i meddelandefältetGott Nytt 2020
2019-12-23 12:11

Ett exceptionellt framgångsrikt blåsvart 2019 är snart till ända och vi går in i 2020 med stor tillförsikt.


Ingen har väl missat att både våra damer och herrar vann sina serier och nästa år får spela i förbundsserierna, division 1 respektive division 3. Dessutom så avancerar damernas andra seniorlag från division 4 till division 3 och framgångarna i DM gör att damerna även är kvalificerade till nästa års Svenska Cupen.


22 november 2017 hade ledare, styrelse och kommittéledamöter en samling på Hotell Lassalyckan där vi slog fast att UIFKs representationslag skall bestå av "egna spelare kryddat med bygdens talanger" och att föreningen inte skall ha några centralt satta resultatmål på våra A-lag.  

Så här i backspegeln så är jag övertygad om att denna ganska enkla sittning har visat sig vara betydigt viktigare än vi som var med förstod där och då.


Principiellt tror jag nämnligen att det är en stor och viktig skillnad att bygga från grunden och göra det bästa möjliga av det man har jämfört med att sätta upp ett resultatmål och sedan försöka bygga verksamheten efter målet. 2019 års framgångar har skett med 100% Ulricehamnare både på och vid sidan om planen i både herr och damlagen så uppenbarligen fungerar denna strategi alldeles utmärkt.


Den viktigaste grundförutsättningen för framgånsgrika representationslag är givetvis ungdomsverksamheten. UIFK har en mycket stor och välfungerande ungdomsverksamhet och det kan inte nog föras fram hur mycket den betyder för tätortens ungdomar. Ett av det mer relevanta sätten att mäta storleken på verksamheten är att använda Riksidrottsförbundets statistik över inrapporterat aktivitetsstöd, d v s antalet ledarledda timmar för personer under 25 år. Summerar man 2018 års statistik så ser man att UIFK står för hela 22% av all ungdomsidrott i Ulricehamns kommun, klart störst. Tvåan UIF kommer på 15% men innefattar då hockey, skidor, bordtennis och även lite boule. Mer än 27.000 timmar rapporterades vilket för övrigt är nästan exakt vad Liköpings FK rapporterade. Lidköping som UIFK tävlar om vilken som är Västra Götalands största fotbollsförening.


Det är givetvis en utmaningt att hålla ihop denna stora verksamhet med 600 spelare och 100 ledare med enbart ideella krafter, trots alla som gör strålande och stora insatser. Samhället förändras och vi som förening påverkas givetvis av både det positiva och negativa som finns runtomkring oss.


Digitaliseringen av samhället i kombination med pensionsavgångar gör att vi under senhösten 2019 kunnat påbörja en förändring för hur vi använder avlönad personal genom satsa mer på den idrottsliga och sociala biten och lösa de administrativa uppgifterna på andra sätt. Som de flesta av er säkert redan vet så har vi som en viktig del i det arbetet anställt Fredrik Wigestål som föreningsutvecklare från och med november 2019.


Sedan tidigare har vi lagt ut en del av det administrativa arbetet på Västergötalands Idrottsförbund som har prisvärda tjänster för t ex bokföring. Inför 2020 kommer vi dessutom fördjupa samarbetet med vår leverantör av IT-system SportAdmin och använda oss av deras tjänst kansliservice. Kansliservice kommer att minska det administrativa arbetet mycket men kommer tyvärr även innebära att det på era medlemsfakturor kommer att tillkomma en fakturaavgift.


Avgiften är den kostnad som SportAdmin tar för att tillhandahålla tjänsten. Förutom förenklingar i administrationen så kommer det dessutom komma en medlemsapp där vi kan hantera medlemskort och andra användabara funktioner.


Styrelsen beslutade inför anställandet av Fredrik om en strategi som vi kallar Mötesplats Lassalyckan. Målet med Mötesplats Lassalyckan är att använda fotbollen som en ännu mer förenande kraft i samhället än den som vi redan nu bidrar med.


Fredrik har redan, som ni kanske sett, satt igång flera initiativ för att få en starkare och bättre förening på flera plan. Uppskattade utbildningar för ungdomlsedare med hjälp av modellen Tower2Education, en modell som Urban Svensson lärare på Tingsholmsgymnasiets fotbollsprofil tagit fram baserad på aktuell forskning, har startat och uppmärksammad föreläsning i samarbete ned Erik Larsson Bygg och Byggkurage är ett par exempel.


Damernas ökade sina publiksiffror under 2019 från, för att raljera lite grann, från "närmast sörjande" till att snitta på ca 200 personer/match och under DM-semifinalen mot Alingsås till och med ha en av de högsta publiksiffrorna i hela Sverige för damfotboll i alla kategorerier inklusive allsvenskan.


Därmed ligger herrarnas och damernas publiksiffror på ganska lika nivå och vi vill arbeta vidare med att göra representationslagens matcher till naturliga träffpunkter där männsikor kan samlas under otvungna former d v s en “Mötesplats Lassalyckan”.


Vi vill också inom Mötesplats Lassalyckan bredda oss till fler grupper som t ex gåfotboll, för oss över 50 år, kommer därför starta under 2020.


Oavsett hur mycket jag försöker ta upp så vet jag att alltid kommer att missa det mesta. Det är aktivitet och initiativ överallt och det är långt ifrån allt som jag ens vet om som förekommer. Emellanåt händer det naturligtvis något mindre trevligt men jag slås ändå av hur nästan allt vi gör sker i sådan positiv anda och hur lösningsorienterade alla är. Att vara Blåsvart betyder stolthet och det går inte att ta miste på att rörelsens riktning är framåt! Jag är säker på att alla ni, liksom jag själv redan nu ser framemot nästa år och säsongen 2020.


Med det sagt så vill jag önska alla spelare, ledare, domare, sponsorer, kommittéledamöter, volontärer, föräldrar, funktionärer, anställda, samarbetspartner och alla andra en God Jul och Gott Nytt År!


Sten Selin,

Ordförande huvudstyrelsen, Ulricehamns IFK


Föreläsning Machokultur
2019-11-22 10:10

Ulricehamns IFK vill tillsammans med sponsorn Erik Larsson Bygg bjuda in till föreläsningen ’Machokultur’ med Lars Larsson och Byggkurage.


Vi börjar med siffrorna. Inom Byggnads dör (minst) 1 person i månaden i arbetsrelaterade olyckor. Men det handlar inte bara om byggbranschen. Av alla som dör i en arbetsolycka är 9 av 10 män. 8 av 10 som drunknar är män. 8 av 10 av alla som dör i trafiken är män. 97 procent av de som misstänks för sexualbrott i Sverige är män. Mellan 72–75% av alla som tar sitt liv är män och bland unga män är självmord den vanligaste dödsorsaken.
 

Det här har fått oss på Erik Larsson Bygg att fundera.

Vi vill få till en förändring. Vi vill göra skillnad. Men nu behöver du bestämma dig – vem vill du vara i rummet där andras omdöme brister? Börja med att lyssna till vår föreläsning maskulinitet och machokultur, förväntningar på män, och hur detta får konsekvenser som drabbar allt från företag och idrottsföreningar till individ och samhälle. Men också om hur vi tillsammans kan påverka och förändra. Och vad händer om vi slutar se män som problemet i jämställdhetsdebatten och istället ser dem som en lösning.

 


Den stora utbildningsinsatsen har börjat!
2019-11-15 13:14

Tower2Education är ett utbildningsnätverk som vi numera har ett tätt samarbete med och där Urban Svensson (lärare på fotbollsprofilen i Ulricehamn) är en av förgrundsfigurerna. Utbildningen innehåller tydliga riktlinjer och principer på hur vi nu ska bedriva vår barn- och ungdomsverksamhet vad gäller träning och matchning. Man får svar på hur och varför vilket i sin tur ska underlätta för alla ledare och samtidigt stärka klubben då vi strävar efter att alla ska göra så lika som möjligt samt förhålla sig till vad forskningen säger. Under utbildningen pratar vi också om vår värdegrund.
 

Från 2020 har klubben krav på att minst en ledare per lag ska ha genomgått utbildningen.


”Det var verkligen väl investerade timmar, bra intensiva timmar med många positiva tankar. I många avseenden, speciellt angående träningsupplägg, helt nya tankesätt. Lite jobbigt att våga erkänna för sig själv att man kanske inte tänkt helt rätt tidigare. Jag vill nog påstå att ALLA ledare i föreningen borde ta del av Urbans budskap. Mycket bra!”
Andreas Friberg, Ledare P06 


”Enkelt för alla! Spelare som ledare.”
Morgan Markbrant, Ledare P06


Utbildningen är 6 timmar lång. Antingen går man en heldag eller så delar man upp den på två tillfällen. Utbildningstillfällena har gått ut till alla ungdomsledare via SportAdmin. Prata gärna ihop er inom er ledarstab och se om ni kan gå tillsammans. Jag vågar lova att vi kommer diskutera fotboll och utveckling på ett helt annan nivå efter detta!


Om ni inte kan hitta något datum som passar eller om det krånglar för er på något sätt så hör ni av er till mig så ordnar vi det.

/ Fredrik Wigestål, fotbolls- & föreningsutvecklare

fredrik.wigestal@uifk.se
0761- 72 27 70

Nyheter från våra lag
F07, 03/02 19:45 
Herr U19, 18/01 21:04 
Herr U16, 11/01 17:20 
Herr Senior, 06/01 18:51 
F07, 22/12 12:22 
P09, 17/12 10:27 
 
Ulricehamns IFK Webshop
Huvudsponsor
Stöd UIFK via Svenska Spel
Våra Cuper